Intermittent Fasting — dlaczego okno żywieniowe stało się tak popularne?

  • admin
  • 24 kwietnia 2022
  • Możliwość komentowania Intermittent Fasting — dlaczego okno żywieniowe stało się tak popularne? została wyłączona
  • Dieta

Czym jest dieta Intermittent Fasting?

Dieta Intermittent Fasting to post przerywany, który polega na stosowaniu okresowych głodówek przerywanych oknami żywieniowymi, które trwają przez określoną liczbę godzin lub dni. Wariantów jest 5, a oto one: 12/12 – 12-godzinny post i 12-godzinne okno żywieniowe, 16/8 – 16-godzinny post i 8-godzinne okno żywieniowe, 20/4 – 20-godzinny post i 4-godzinne okno żywieniowe, 5:2 – 5 dni normalnego odżywiania i 2 dni diety o kaloryczności wynoszącej maksymalnie 500-600 kcal oraz 6:1, tak zwane eat-stop-eat, czyli 6-dniowe okno żywieniowe i 1-dniowa głodówka. W trakcie takich głodówek możesz jedynie pić bezkaloryczne napoje – wodę, napoje zero, kawę, herbatę czy zioła.

Jak działa dieta Intermittent Fasting — niesamowite efekty!

Dlaczego dieta Intermittent Fasting jest aż tak popularna? Wszystko dlatego, że efekty, które gwarantuje, są naprawdę niesamowite, a są to: przyspieszenie odchudzania, zwiększenie wrażliwości na insulinę, obniżenie markerów związanych ze stanami zapalnymi (potwierdzają to badania opublikowane w Journal of Translational Medicine), obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, polepszenie profilu lipidowego oraz uwrażliwienie organizmu na leptynę, dzięki której łatwiej będzie kontrolować uczucie głodu (hormon sytości). Okno żywieniowe, w którym możemy jeść, powinno być odpowiednio zbilansowane.

Dieta Intermittent Fasting – jak zacząć?

Najlepszy sposobem, aby zacząć przygodę z dietą Intermittent Fasting, będzie zastosowanie postu przerywanego w wariancie 16/8. Jest on najbardziej zbliżony modelem do standardowego sposobu odżywiania i nie wymaga od nas wielu poświęceń. Podczas stosowania tego typu odżywiania, należy pamiętać o tym, aby jeść wyłącznie w oknie żywieniowym, pić 2-3 litry wody dziennie, ograniczyć cukry proste, dostosować godziny okna żywieniowego do swojego trybu życia, odstawić alkohol, żywność przetworzoną i słodycze, ustalić podaż kalorii i rozkład makroskładników oraz spożywać przynajmniej 2/3 posiłki dziennie.