Coraz więcej konsumentów uświadamia sobie jak wielki wpływ na stan ich zdrowia ma niezdrowe, chemicznie podkręcane jedzenie, które każdego dnia widzimy na sklepowych półkach. Z tego też powodu w ostatnim czasie mogliśmy zauważyć wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi z czystym składem. Jednym z takich produktów jest mąka orkiszowa, która oprócz tego, że jest eko, posiada wiele właściwości o pozytywnym wpływie na organizm człowieka.
Mąka orkiszowa produkowana jest z ziaren orkiszu, które charakteryzują się stosunkowo twardszymi łuskami niż ziarna pszenicy, przez co ich przetworzenie wiąże się z trudnym i długotrwałym procesem. Warto jednak wiedzieć, że orkisz jest rośliną wytrzymałą i nie groźne mu zmienne temperatury i chłód, dzięki czemu jego uprawa jest zdecydowanie bardziej opłacalna. Mąka orkiszowa charakteryzuje się również ciekawym smakiem, który według klientów przypomina delikatny, słodkawy smak orzechów.
Właściwości mąki orkiszowej
Przez wiele lat podejrzewano, że orkisz nie jest zdrowszy od pszenicy, a jego przetworzenie jest zdecydowanie kosztowniejsze. Niestety, ale orkisz oraz produkty takie jak mąka orkiszowa, są zdrowsze od pszenicy dlatego, że na przestrzeni lat nie uległ on żadnym modyfikacjom. Orkisz jest źródłem białka oraz błonnika, dzięki czemu wpływa na poprawę pracy układu trawiennego. Dodatkowo, w ziarnach znajdziemy żelazo i magnez, a do tego witaminy z grupy B.
Jaki wpływ na organizm człowieka ma mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa jest produktem łatwo rozpuszczalnym, dzięki czemu jej trawienie nie przysparza żadnych problemów takich jak np. wzdęcia, zaparcia czy gazy. Wysoka zawartość błonnika w mące sprawia, że produkt ten zalecany jest osobom, które muszą lub chcą obniżyć poziom cholesterolu w organizmie oraz zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.
Mąka orkiszowa obecnie jest chętnie wybierana przez wielu klientów podczas zakupów w supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Choć ciasto zrobione z mąki orkiszowej nie jest tak elastyczne, jak to wykonane z mąki pszennej, posiada jedną bardzo ważną dla młodych cukierniczek zaletę. Otóż ciasto z mąki orkiszowej jest bardzo łatwo uratować przed zmiana w niechciany zakalec. Nie wierzysz? Przekonaj się sama!